Transformatiehub digitale leermaterialen: ”We zijn van start!”

De transformatiehub Digitale leermaterialen streeft naar het toegankelijk maken van digitale leermaterialen voor iedereen, met een focus op kennis- en kansengelijkheid.

13 november 2023 4 min

De transformatiehub Digitale leermaterialen is een bijzonder veelzijdig en boeiend onderdeel van het Npuls programma. Ik ben blij om als aanvoerder voor deze hub te mogen werken met een enthousiaste club onderwijs- en ict-professionals die alles op alles zetten om onze ambitie voor digitale leermaterialen te realiseren. We willen digitale leermaterialen voor iedereen toegankelijk maken. Met als doel het bevorderen van kennis- en kansengelijkheid voor lerenden en het stimuleren van kwaliteit en innovatie van het onderwijs. Daarbij gaan we voor 100% FAIR, wat betekent dat zowel leermaterialen die docenten, lerenden en anderen samen ontwikkelen als ingekochte leermaterialen vindbaar, toegankelijk, uitwisselbaar en herbruikbaar zijn. Waar is de optimale mix gebleven, hoor ik je vragen? Nou die zitten gewoon in de FAIR-principes. Het gaat om open, semi-open en ingekochte leermaterialen die we op een juiste manier beschikbaar maken. 

We hebben besloten om het programma in drie themalijnen te verdelen, die de essentie van de hub weerspiegelen. De inhoud wordt voortdurend verrijkt door bijdragen van lerenden, docenten, ondersteunend personeel, bestuurders, bedrijven en samenwerkingspartners.  

Regie naar onderwijsinstellingen

Met regie op digitale leermaterialen zorgen we er als onderwijssector voor dat op basis van publieke waarden zowel open, semi open als ingekochte leermaterialen beschikbaar worden gemaakt voor lerenden. We ondersteunen instellingen om regie te krijgen op de ingekochte leermaterialen en werken samen met Edu-V, content-inkoop van SURF en de bibliotheken.

 

Natuurlijk open

Natuurlijk gaan we voor zoveel mogelijk open leermaterialen. We willen het gebruik van open leermaterialen vanzelfsprekend maken. We bouwen voort op de mooie resultaten uit de programma’s Versnellingsplan en Doorpakken op Digitalisering. We werken aan de uitbreiding van de bestaande structuren en versterken zo de mogelijkheden voor het mbo, hbo en wo. Zo werven we momenteel open leermaterialen experts om de komende jaren met een groot team experts onderwijsinstellingen te ondersteunen bij het inrichten van processen, werkwijzen en het ontwikkelen van beleid.  

 

 

Toegang
De toegang tot leermaterialen wordt verzorgd door een goed samenwerkend ecosysteem. Met hulp van Kennisnet, SURF en een architect worden de bestaande en gewenste onderdelen van het ecosysteem in kaart gebracht. Een van de missende onderdelen is een zoekplatform voor het mbo.  Daarom hebben we in samenwerking met MBO-Digitaal, Kennisnet en SURF aan bureau Valsplat de opdracht gegeven om te onderzoeken wat de gebruikerswensen zijn van zo’n platform. Met de resultaten bepalen we wat we moeten aanpassen aan de bestaande oplossingen of misschien besluiten we wel om een nieuw platform te bouwen. We ontvangen veel input van instellingen en dat wordt van harte aanbevolen. Heb je ook input voor ons, stuur dan een email naar leermaterialen@npuls.nl 

Samenwerken

Npuls is van en voor alle publieke mbo-scholen, hogescholen en universiteiten in Nederland. We werken samen met onderwijsinstellingen om docenten en lerenden toegang te geven tot een divers en actueel aanbod digitale leermaterialen, op de plek waar zij zijn. Daarvoor werken we ook samen met diverse partners. Ik noemde al Edu-V, SURF, Kennisnet, MBO-Digitaal en bibliotheken, en we hebben ook goede contacten met Impuls open Leermaterialen, we volgen het onderzoek van de BTG (bedrijfstakgroep) Techniek en Gebouwde Omgeving naar open leermaterialen en LLO. 

Nu de interne organisatie van de hub op orde is, gaan we bezoeken bij onderwijsinstellingen inplannen om input, ideeën, zorgen en nog veel meer mee te nemen in de ontwikkelingen en taken van de hub. Wil je dat we bij jou langskomen of heb je vragen? Laat het ons weten. Je kunt ons bereiken via ons mailadres leermaterialen@npuls.nl
 

N.B. We zijn natuurlijk deze week op de SURF Onderwijsdagen en geven woensdag 15 november een presentatie over de optimale mix en de goedgevulde boekenkast. 

Het laatste nieuws