Extended Reality (XR) is de overkoepelende term voor verschillende computertechnologieën waarbij de echte en virtuele wereld in elkaar overlopen, zoals Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) en Mixed Reality (MR). XR geeft je als gebruiker de mogelijkheid om in een virtuele omgeving realistische scenario’s na te spelen. Alle onderwijsinstellingen die deelnemen aan Npuls experimenteren dan ook met deze technologie. XR geeft lerenden namelijk de kans om in een gecontroleerde en veilige omgeving te oefenen met bepaalde vaardigheden.
Met de pilothub XR willen we ervoor zorgen dat het niet alleen bij experimenteren blijft. We onderzoeken daarom de komende twee jaar, samen met het onderwijs, waar en hoe XR van toegevoegde waarde kan zijn in het leerproces.
Dit wil de pilothub bereiken
Ons belangrijkste doel is ervoor zorgen dat alle lerenden toegang hebben tot XR. Hiervoor is het belangrijk dat docenten XR leren in te zetten daar waar het de meeste impact maakt en onderwijsinstellingen hierin kunnen ondersteunen.
Dit willen we bereiken door, op nationaal niveau, randvoorwaarden te ontwikkelen. Hiervoor is het belangrijk dat we van elkaar leren en samen innoveren. We doen dit door kennis over XR bijeen te brengen en ervaringen uit te wisselen in verschillende thema’s en projecten. Zo werken we doelgericht aan de kwaliteit, toegankelijkheid en duurzame inzetbaarheid van XR in het onderwijs.
Ben je benieuwd naar de plannen van de pilothub XR? Bekijk dan hieronder het interview met pilothub projectleider Esther van der Linde of beluister de podcastafleveringen over XR.
“Wat we met Npuls willen doen, is de samenwerking opzoeken. Zo kunnen we XR gezamenlijk in de gaten houden en onderzoeken. Ook willen we experimenteren met deze technologie en hoe het uiteindelijk toegevoegde waarde gaat hebben voor het onderwijs. Dat kan alleen als we het met z’n allen doen, dat is een stuk efficiënter.”
Esther van der Linde – pilothub projectleider
XR Community
In de XR Community ben je van harte welkom om vragen te stellen, discussies te starten, XR gerelateerde events toe te voegen en vooral ook om op vragen en discussies van anderen te reageren.
Wil jij ook deelnemen? Ga naar de community via onderstaande afbeelding of klik hier om lid te worden van de XR Community.
3 thema’s centraal
We focussen binnen de pilothub op de behoeften van lerenden, docenten en onderwijsinstellingen. Wat zij nodig hebben om met XR impact te kunnen maken op het leerproces, staat centraal in de volgende 3 thema’s:
- Thema Content & streaming
We inventariseren en ontwikkelen hoogwaardige XR-content en werken aan de technische randvoorwaarden en middelen om XR in te zetten in het onderwijs. - Thema Instellingsorganisatie & community
We zorgen voor verantwoord gebruik van XR binnen het mbo, hbo en wo. Dit doen we door het onderwijs goede ondersteuning te bieden in de vorm van verschillende tools en een actieve landelijke XR-community waar we kennis delen en samenwerken.
- Thema Brede activiteiten
We werken in verschillende projecten aan een lange termijn visie en strategie voor XR in het onderwijs. Zo creëren we draagvlak voor de structurele implementatie van XR in het vervolgonderwijs.
Projecten
Binnen de 3 thema’s werken we aan verschillende projecten. In deze projecten komen onderwijsprofessionals uit het mbo, hbo en wo samen om ervaringen uit te wisselen en te experimenteren met XR-vraagstukken.
Op deze manier ontwikkelen we samen randvoorwaarden om de toepassing van XR in het onderwijs voor de lange termijn mogelijk te maken. Zo werken we met elkaar aan een visie waarin belangrijke publieke waarden zoals veiligheid en inclusiviteit centraal staan. Dit zorg ervoor dat we een stevige basis leggen, zodat XR daadwerkelijk bijdraagt aan de kwaliteit van het onderwijs.
Wil je bijdragen aan een van onze projecten of heb je een idee voor een nieuw project? Neem dan contact op met een van de projectleiders of mail naar XR@npuls.nl.
Thema Content & streaming
XR basisplatform
Projectleider: Jeroen Kelder
XR modules: mobile device management (MDM) + streaming
Projectleiders: Jeroen Boots en Hizirwan Salim
Contentinventarisatie
Projectleider: Leontien van Rossum
Thema Instellingsorganisatie & community
Framework Toolbox + volwassenheidsmodel
Projectleider: Carolien Kamphuis
Deskundigheidsbevordering
Projectleider: Carolien Kamphuis
RXR: privacy XR
Projectleider: John Walker
XR Community
Projectleider: Kathelijne Koster
Thema Brede activiteiten
Lange termijn visie XR
Projectleider: Angel Schols
XR opnemen in streefarchitecturen
Projectleider: Jeroen Boots
Voor wie we dit doen
Lerenden
… kunnen tijdens het leerproces gebruik maken van XR, zodat zij kennis en vaardigheden ontwikkelen die later nodig zijn in hun werk.
Onderwijsprofessionals
… zijn in staat om goed onderbouwd en hoogwaardig onderwijs te ontwikkelen met XR als een lesmethode die bijdraagt aan de kwaliteit van het leerproces.
Onderwijsinstellingen
… kunnen de praktische kant en organisatie van XR efficiënt inrichten, zodat lerenden en onderwijsprofessionals makkelijk XR kunnen gebruiken en inzetten.
Onderwijssector
… werkt samen met het bedrijfsleven om de gewenste ontwikkelingen binnen XR vorm te geven. Zo werken we aan een XR-ecosysteem en landelijke infrastructuur die past bij de publieke waarden van de sector.
Word onderdeel van de XR-community
Wil je op de hoogte gehouden worden over aankomende events, bijeenkomsten en updates vanuit de pilothub XR? Neem dan deel aan onze community.
Blijf op de hoogte
In de sprintpresentatie van de pilothub brengen we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in XR. Wil je de eerstvolgende sprintpresentatie bijwonen? Doe mee via onderstaande link. Daar kun je ook vorige sprintpresentaties terugkijken.