Framework XR: Wat te regelen om XR goed in te zetten bij je onderwijsinstelling?

Wat moet je regelen om XR goed te kunnen inzetten bij je onderwijsinstelling? Het Framework XR, gecreëerd door de Npuls Pilothub XR, wordt een interactieve toolbox voor instellingen die antwoord geeft op deze vraag.

22 mei 2024 3 min

Projectleider Carolien Kamphuis presenteerde het Framework XR op 15 mei in een webinar aan de XR Community. De reacties zijn positief. De volgende stap is nu het vullen van de toolbox. Iedereen is welkom om feedback te geven en bij te dragen aan de toolbox. Hoe ziet het Framework XR eruit en hoe kwam het tot stand?

Zeven cruciale aspecten
Het Framework XR geeft bestuurders, beleidsmakers en managers inzicht in de zeven aspecten die cruciaal zijn voor het goed implementeren van XR bij onderwijsinstellingen. De aspecten ‘visie en beleid’ en ‘ondersteuning’ vormen de basis van het hele Framework. ‘Voor de andere vijf aspecten: ‘infrastructuur’, ‘financiën en contracten’, ‘didactiek en content’, ‘deskundigheidsbevordering’, en ‘verantwoord gebruik’, moeten er in elk geval altijd een visie én goede ondersteuning zijn’, lichtte Carolien toe.

Input van community-sessie en werkgroep
Voor het opstellen van het Framework XR deed Carolien met haar projectteam literatuuronderzoek en gaven mbo-, hbo-, en wo- onderwijsinstellingen tijdens een Community-sessie input. Vervolgens werd een werkgroep van acht onderwijsinstellingen gevormd. Deze werkgroep stelde samen met het projectteam de categorieën en uitgangspunten voor het framework op.

Verantwoord gebruik
Het projectteam zag dat in bestaande frameworks (voor IT en docentenprofessionalisering) het aspect ‘verantwoord gebruik’ vaak onderbelicht is. Onderwijsinstellingen hebben wel een duidelijk behoefte aan meer informatie over hoe je dit goed regelt. ‘Daarom hebben we dit specifiek opgenomen’, aldus Carolien.


Subaspecten

Voor elk van de 7 aspecten bracht het projectteam met de werkgroep in kaart welke subaspecten aandacht verdienen. Bij ‘financiën en contracten’ bijvoorbeeld zijn dat: subsidies, inkoop, contractbeheer en valorisatie. En bij ‘verantwoord gebruik’ onder meer: privacy, security, en publieke waarden.

Call to action: Interactieve toolbox
Omdat het Framework XR een interactieve toolbox wordt, nodigen we onderwijsinstellingen uit om voor elk aspect best practices aan te leveren, zodat anderen daarvan kunnen leren. Carolien legt uit: “We willen weten wat goed werkt. Zo’n best practice kan bijvoorbeeld een visiedocument zijn over inkoop- en beheerstrategieën van hard- en software, of over opslag en ontsluiting van content; of een customer journey die inzicht biedt in het implementatieproces bij jouw instelling. Je kunt ons mailen via XR@npuls.nl.’

Meten met het Maturity Model
Het Framework heeft de vorm van een Maturity Model en kent vijf fasen: ad hoc, bewustwording, verkenning, integratie, en optimalisatie. Zo kunnen instellingen voor elk aspect hun voortgang in kaart brengen. ‘Je kunt zo zien welke aspecten bij jouw instelling nog aandacht behoeven.’ Carolien benadrukte dat het het Maturitymodel nog in ontwikkeling is. ‘We zijn de feedback van de instellingen uit de werkgroep nog aan het verwerken.’

Kwaliteitsborging
‘Het is belangrijk dat onderwijsinstellingen een visie ontwikkelen als ze met XR aan de slag gaan. Elke instelling kan dat natuurlijk op zijn eigen manier doen. En natuurlijk hoeft niet elke instelling fase 5 ‘optimalisatie’ te bereiken. Je kunt voor de verschillende aspecten in verschillende fases zitten. Het doel is kwaliteitsborging!’

 

Het laatste nieuws