Wilma van Wezenbeek nieuwe directeur KB, nationale bibliotheek

Per 1 september wordt Wilma van Wezenbeek (1967) directeur van de KB, de nationale bibliotheek van Nederland, in Den Haag. Wilma is nu nog aanvoerder Digitale leermaterialen en strategisch adviseur bij Npuls.

26 juni 2024 3 min

Wilma studeerde materiaalkunde aan de TU Delft en startte haar carrière in de uitgeefwereld in diverse rollen. Van 2011 tot 2020 was ze directeur van de universiteitsbibliotheek van de TU Delft. In die periode heeft ze veel vernieuwingen doorgevoerd: ze was hoofdauteur van het eerste Nationaal Plan Open Science en één van de trekkers van de programmalijn Open Access. Ook was ze ruim drie jaar directeur Student en Onderwijszaken aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Sinds juli 2023 is Wilma aanvoerder van de transformatiehub Digitale leermaterialen van Npuls.

Een logische stap
De overstap van Npuls naar de KB is voor Wilma een logische. Beide organisaties hebben veel
raakvlakken met elkaar, vertelt Wilma: Het mooie is dat ik al binnen de transformatiehub Digitale Leermaterialen raakvlakken zag met de KB, voordat ik wist dat ik daar directeur zou worden. Zowel Npuls als de KB hebben onderwerpen als duurzame opslag, collectievorming en kwaliteitsborging hoog op de agenda’s staan. Daarnaast hebben we deels dezelfde doelgroep: de leven lang lerende, en hebben we beiden het uitgangspunt “dat wat met publiek geld wordt gecreëerd, gedeeld wordt met het publiek.

Uitdagingen en kansen in haar nieuwe rol
Wilma kijkt uit naar haar nieuwe rol bij de KB: “
De bibliotheek is voor mij een prachtige organisatie in al haar facetten. Het is dé plek met oog en hart voor verleden, heden en toekomst. De KB is dat als de nationale bibliotheek van Nederland bij uitstek. Er liggen mooie taken om mee aan de slag te gaan. Niet alleen in het zorgdragen voor het Nederlandse geschreven erfgoed, maar ook in de samenwerking met de openbare bibliotheken en het meebouwen aan de nationale wetenschappelijke infrastructuur.

Een blik op de toekomst: vertrouwen in de kracht van het collectief
En hoewel Wilma Npuls zal verlaten, zal ze het programma blijven volgen: “
Ik vind het zo waardevol dat we bij Npuls bijdragen aan kennis en kansengelijkheid, en dat ik, na veel te hebben gedaan in de wereld van open onderzoek, nu mee heb mogen doen om de ambitie van open onderwijs en digitale educatieve content dichterbij te brengen. In het afgelopen jaar dat ik verbonden was aan Npuls heb ik veel mooie momenten meegemaakt, zowel in het programma als bij de onderwijsinstellingen. Ik heb het volste vertrouwen in de kracht van het collectief: het is echt uniek hoe in Nederland het publieke vervolgonderwijs zich samen organiseert. Ik schreef niet zo lang geleden “open education is just education done right”. De digitale transformatie is de enige manier om relevant te kunnen zijn en mee te kunnen (blijven) doen. We komen elkaar vast nog tegen!

Nieuw directeur Wilma van Wezenbeek en huidig directeur Lilly Knibbeler schudden elkaar de hand, met een grote glimlach. Ze staan voor een van de boekenkasten van de KB.

Links: huidig algemeen directeur Lily Knibbeler. Rechts: Wilma van Wezenbeek.
Fotografie: Jacqueline van der Kort

Het laatste nieuws