XR

De impact van XR op het onderwijs is veelbelovend. XR biedt de mogelijkheid om het onderwijs en de leerervaring van de student te verrijken door kennis en ervaring op te doen die in de realiteit moeilijk te realiseren is 

Waar gaat dit programmaonderdeel over?

 

Extended Reality (XR) is een overkoepelende term die verschillende immersieve technologieën omvat, waaronder Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) en Mixed Reality (MR). XR verwijst naar het samensmelten van de echte en virtuele wereld om interactieve en meeslepende ervaringen voor gebruikers te creëren. Er wordt al veel geëxperimenteerd in het onderwijs met de inzet hiervan. De pilothub wil deze kennis en ervaring samenbrengen in een community zodat we van elkaar kunnen leren en elkaars kennis kunnen gebruiken.  

Het gebruik van XR kan het leerproces aantrekkelijker en effectiever maken, waardoor studenten meer betrokken raken bij de lesstof. Ook kan het studenten helpen kritisch te denken door het simuleren van realistische scenario’s en situaties waarin ze problemen moeten oplossen en beslissingen moeten nemen. Zo helpt het studenten bij het ontwikkelen van belangrijke vaardigheden en kennis die ze nodig hebben in het werkveld. 

Interview met pilothub XR projectleider Esther van der Linde

“Wat we met Npuls willen doen, is de samenwerking opzoeken zodat we extended reality (XR) gezamenlijk in de gaten houden en onderzoeken. Ook willen we experimenteren met die technologie en hoe het uiteindelijk toegevoegde waarde gaat hebben voor het onderwijs. Dat kan alleenals we dat met z’n allen doen, dan gaat dat een stuk efficiënter.” 

We gingen in gesprek met Esther van der Linde. Ze is projectleider van de pilothub XR en licht in het gesprek toe wat XR is, welke rol het heeft in het onderwijs en wat de plannen zijn vanuit Npuls.  

Ben je benieuwd naar de inzichten en toekomstvisies van Esther? Bekijk dan het interview hieronder.

Wil jij meedoen met XR? Mail dan naar xr@npuls.nl.

Voor wie doen we dit?

(edtech)

Lerenden

… kunnen tijdens het leerproces gebruik maken van XR-elementen wanneer dit van meerwaarde is en bezitten daardoor kennis en vaardigheden die nodig zijn in het werkveld.

laptop

Onderwijsprofessionals

… zijn in staat om goed onderbouwd, hoogwaardig onderwijs te ontwikkelen en aan te bieden waarin het gebruik van XR met meerwaarde geïntegreerd is.

stijgende lijn

Onderwijsinstellingen

… kunnen de organisatie van XR zo inrichten dat het op efficiënte wijze lerenden en onderwijsprofessionals faciliteert bij de inzet van XR. Processen zoals inkoop zijn efficiënt en passend bij de instelling geregeld.

handen schudden

De sector

… werkt samen met het bedrijfsleven om de gewenste ontwikkelingen binnen XR vorm te geven zodat gewerkt wordt aan een XR-ecosysteem en landelijke infrastructuur die past bij de publieke waarden van de sector.

Vragen? Neem contact op met het XR team
Algemeen
Karin Eijsink
Programmamanager
Esther van der Linde
Projectleider
Diane Smits
Aanvoerder
Angel Schols
Aanvoerder
Jeroen Boots
Aanvoerder

Het laatste nieuws

Onderwijs bewegen