AI en Data

AI en data: ze transformeren ons onderwijs. Alleen: hoe kunnen we AI en data zo inzetten dat ze ons onderwijs slimmer, persoonlijker en efficiënter maken? Om dit mogelijk te maken, is het belangrijk dat docenten en lerenden bepaalde kennis en digitale vaardigheden hebben. Daarom creëren we vanuit de transformatiehub AI en Data, samen met het mbo, hbo en wo, de juiste omstandigheden en voorwaarden. Op deze manier kunnen we de innoverende kracht van AI en data op een veilige, transparante en efficiënte manier inzetten. Zo transformeren we met elkaar én met AI en data ons onderwijs, nu en voor de toekomst.  

Waar gaat dit programmaonderdeel over?

AI biedt ontzettend veel kansen om ons onderwijs systematisch te transformeren. Zo kan deze technologie o.a. helpen bij het ontwikkelen van leermiddelen of ingezet worden bij toetsing. Maar: hiervoor is het wel belangrijk dat we weten hoe we AI verantwoord inzetten en, als onderwijs en sector, flexibel mee kunnen bewegen met technologische ontwikkelingen. 

Ons belangrijkste doel is dan ook: ervoor zorgen dat alle docenten en lerenden, nu en in 2031, op een veilige manier gebruik maken van AI en data, zodat AI een positieve invloed heeft op leren, werk en publieke waarden.  

Hiervoor is het belangrijk dat docenten en lerenden de komende jaren de mogelijkheid hebben om digitale vaardigheden te ontwikkelen die essentieel zijn voor het gebruik en de inzet van AI en data in het onderwijs. 

Dit willen we bereiken door vanuit de transformatiehub de juiste omstandigheden te creëren om AI en data in te zetten in onderwijsontwikkeling en studievoortgang. Met de hub willen we dit faciliteren door te werken aan bijvoorbeeld landelijke voorwaarden en handreikingen. En: dit doen we zeker niet alleen. 

Vanuit de hub zoeken we namelijk actief de verbinding op met het mbo, hbo en wo. Dit doen we o.a. met onze community Data en AIZo zorgen we samen voor kennisdeling, samenwerking en brengen we in kaart wat er nodig is om AI en data van toegevoegde waarde te laten zijn.  

Op deze manier stimuleren we de transformatieve kracht van AI en data in en voor ons onderwijs. 

Aanvoerder aan het woord  

Onze thema’s en projecten

We werken binnen de transformatiehub aan de juiste omstandigheden en randvoorwaarden om AI en data op een veilige en juiste manier in te zetten in het onderwijs. Hiervoor ontwikkelen we, samen met onderwijsprofessionals uit het mbo, hbo en wo, voorwaarden, afspraken en handreikingen. We doen dit aan de hand van 4 thema’s met elk hun eigen projecten.  

Veilig en juist gebruik van AI en data

We maken de veilige en juiste inzet van AI en data in het onderwijs vanzelfsprekend. Dit doen we door vanuit dit thema te werken aan een pakket van maatregelen, richtlijnen en werkwijzen. Zo zorgen we ervoor dat AI en data niet alleen onderwijs, maar ook onze publieke waarden beschermt en verrijkt. 

Referentiekader 2.0 voor ethisch verantwoorde inzet van data en AI

Onderzoek en Ontwerp Algoritmeregister

Een algoritmeregister: waarom hebben we dat nodig in ons onderwijs?  Wat zijn precies de voor- en nadelen en hoe moet zo’n register er dan uitzien? Deze en andere (ethische) vragen hebben we voor je onderzocht. Zo hebben we een toegankelijk algoritmeregister in Excel-format ontwikkeld.

Kom meer te weten over ons algoritmeregister.

Leren over AI en data

We zetten stappen om onze kennis over de inzet van AI en data op ons onderwijs te vergroten, want: alleen zo creëren we meer bewustzijn over de kansen en risico’s. Daarom richten we ons vanuit dit thema op het ontwikkelen van digitale vaardigheden, delen we best practices en organiseren we pilots.

AI en data (AID) geletterdheid

Als we willen dat AI en data ons onderwijs slimmer, persoonlijker en efficiënter maakt, moeten docenten en lerenden de juiste  digitale vaardigheden opdoen. Daarom ontwikkelen we in dit project een landelijk raamwerk, verzamelen we praktijkvoorbeelden en creëren professionaliseringsmogelijkheden om lerenden en docenten klaar te stomen voor een maatschappij waarin data en algoritmen een steeds grotere rol gaan spelen.  

Ontdek hoe jij jouw AID-geletterdheid kunt versterken.

Best en worst practices, Learning Analytics

We willen meer doen met Learning analytics (LA), want: LA’s hebben de potentie om het onderwijs te transformeren. Vanuit dit project brengen we dan ook in kaart wat effectieve methoden zijn en wat LA’s daadwerkelijk opleveren voor ons onderwijs. We doen dit o.a. aan de hand van landelijke themadagen, het delen van best– en worst practices en workshops.

Leer hoe Learning Analytics ons onderwijs kunnen veranderen en deel je eigen ervaring.

Zie ook het best en worst practices Learning Analytics magazine voor meer informatie.

Community Data en AI 

We slaan de handen ineen en bouwen samen aan een gezamenlijke kennis- en IT infrastructuur. Met de community Data en AI zorgen we ervoor dat we elkaar weten te vinden, kennis delen en samen projecten starten. Dit doen we o.a. door regelmatig Community-dagen en sprintpresentaties te organiseren. Zo werken we samen, nu en voor de toekomst, aan het versnellen van innovatie in en voor ons onderwijs. 

Word lid en doe mee met onze community.

Werken met AI en data

We zorgen voor een betrouwbare, toegankelijke en toekomstbestendige infrastructuur om AI in te zetten in ons onderwijs. Hierin is het belangrijk dat we ons ook richten op de kwaliteit van de data die we gebruiken. We werken binnen dit thema dan ook aan de ontwikkeling van een raamwerk, infrastructuren en samenwerkingsvormen die kennis en expertise over data- en AI-vraagstukken bij elkaar brengt.  

EduGenAI platform

We richten ons met het EduGenAI-project op de toegankelijkheid en integratie van AI in het onderwijs. Daarvoor hebben we een AI-platform nodig dat docenten en studenten ondersteunt met transparante en veilige tools. We doen dit in verschillende fasen. Een van deze fasen is de ontwikkeling van het EduGenAI platform.

Doe ook mee aan de ontwikkeling van het EduGenAI platform.

Center for Educational Data Analytics (CEDA)

Met het Center for Educational Data Analytics (CEDA) willen we door middel van co-creatie met het mbo, hbo en wo sneller van data naar betrouwbare inzichten komen. We hebben verschillende werkgroepen en organiseren regelmatig workshops en regionale sessies. Zo houden we met CEDA grip op de toekomst.  

Weet jij alles van data of wil je dat? Neem dan deel aan CEDA

Nationale experimenteer-omgeving Learning Analytics (NELA)

Met het NELA-project creëren een experimenteeromgeving waar 3 instellingen op een veilige en privacy-vriendelijke manier experimenteren met LA. Op basis hiervan ontwikkelen we een procesomschrijving, zodat andere onderwijsinstellingen zelf kunnen experimenteren met LA. Zo doen we kennis op en kunnen we landelijke standaarden ontwikkelen. 

Zet je in voor Learning Analytics in ons onderwijs en doe mee met de volgende fase van NELA.

Toekomst van AI en data

We houden een vinger aan de pols, want: de ontwikkelingen rond AI en data volgen elkaar razendsnel op. Daarom focussen we ons vanuit dit thema  op het organiseren van visie-trajecten, expertmeetings en toekomstverkenningen. Zo zorgen we ervoor dat we bijblijven, nieuwe initiatieven starten of bestaande kunnen bijsturen.  

Visie op studiedata (nog niet gestart)

Visie op AI

We hebben een duidelijke visie op AI nodig, want: er zijn steeds meer tools en mogelijkheden met AI in het onderwijs. Het is dan ook belangrijk dat we, met elkaar, bepalen wat we belangrijk vinden en wat onderwijsinstellingen, docenten en lerenden hierin nodig hebben. Daarom werken we vanuit dit project aan een landelijke visie op AI: een waar we ons allemaal in kunnen vinden, die past bij ons onderwijs en bijdraagt aan toekomstige AI-ontwikkelingen en -projecten in en voor het onderwijs.

Denk, deel en werk mee aan onze visie op AI

Voor wie doen we dit?

Lerenden

… leren hoe ze data en AI kunnen gebruiken in hun studie en -voortgang. Zo krijgen ze digitale vaardigheden mee die passen bij hun beroepsgroep en aansluiten op de arbeidsmarkt. Ook biedt AI lerenden de mogelijkheid om zelfstandig en flexibel te leren en kan AI rekening houden met persoonlijke leerdoelen, voorkennis, interesses en ambities.

Docenten

… worden door AI geholpen om de juiste digitale leermaterialen te selecteren, te combineren en aan te passen aan de behoeften van lerenden. Ook kunnen docenten met de inzet van AI hun onderwijsinnovaties meten, evalueren en verbeteren. Door AI kunnen docenten werken aan hun digitale vaardigheden en zo hun onderwijs innoveren.

Onderzoekers

… hebben door AI en data ondersteuning bij experimenten, het starten van onderzoek en kennisdeling. Het verzamelen, analyseren en delen van data helpt onderzoekers om de effectiviteit en impact van hun onderwijsinnovaties te meten, evalueren en te verbeteren. AI kan hen ook helpen bij het vergelijken en presenteren van data.

Studentbegeleiders

… krijgen door de inzet van AI en data de mogelijkheid om de studievoortgang van lerenden makkelijker te analyseren en af te stemmen op persoonlijke behoeften, ambities, voorkennis en leerdoelen.

Beleidsadviseurs

… kunnen door AI en data beter inzicht krijgen in innovaties, ontwikkelingen en thema’s op onderwijsgebied. AI kan hen helpen beleidskeuzes te maken op basis van empirische gegevens en geeft inzicht in de impact van beleidsadviezen, nu en voor de toekomst.

Community AI en Data

In de community Data en AI gaan we met elkaar het gesprek aan over de inzet en toekomst van AI en data in ons onderwijs. Dit doen we inmiddels met heel veel verschillende onderwijsprofessionals uit het mbo, hbo en wo! Zo halen we op waar onderwijsinstellingen behoeften aan hebben, delen we kennis, wisselen we ervaringen uit en werken we samen aan onze thema’s en projecten.  

Wil je ook deelnemen? Ga naar de community Data en AI en word meteen lid! 

 

 

Expeditie AI

Alles wat met AI gebeurt binnen Npuls, SURF en aangesloten onderwijsinstellingen, hebben we onder gebracht in Expeditie AI: een gezamenlijke ontdekkingsreis naar het onderwijs van de toekomst. Ga je ook mee? 

 

 

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen deze hub? Neem dan deel aan de eerstvolgende Sprintpresentatie AI en Data. Je kunt daar ook vorige sprintpresentaties terugkijken. 

Doe mee aan de sprintpresentatie of kijk terug
Vragen? Neem contact op met het team van AI en Data
JaapJan Vroom
Aanvoerder
Bram Enning
Programmamanager a.i.

Onderwijs bewegen