Bijeenkomst Digitale sectorvoorzieningen: Samen op weg naar onderwijsvoorzieningen

Op 8 april 2025 is het tijd voor de bijeenkomst ‘Digitale sectorvoorzieningen: Samen op weg naar onderwijsvoorzieningen’. Gedurende deze middag gaan we het onder ander hebben over Aanmelden, Inschrijven, Intekenen (AII), regie bij lerenden door een wallet en voorzieningen voor digitale en open leermaterialen. Ben jij erbij?

Ons vervolgonderwijs bouwt aan de toekomst in Npuls. We streven naar een onderwijslandschap waarin instellingen doorlopend het beste onderwijs kunnen bieden en leren zonder drempels mogelijk is. Mbo-scholen, hogescholen en universiteiten werken samen aan de randvoorwaarden om deze ambities te realiseren. Dit doet Npuls onder andere door een set van digitale voorzieningen te ontwikkelen die onderwijsinstellingen in staat stelt om voor lerenden het onderwijs wendbaarder aan te bieden en de toegang tot leermaterialen te verbeteren. Hoe kunnen instellingen in Npuls hier samen in optrekken? Hoe kan je als instelling versnellen in het gebruik van digitale sectorvoorzieningen? Tijdens de bijeenkomst ‘Samen op weg naar onderwijsvoorzieningen’ gaan we gezamenlijk op zoek naar de antwoorden op deze vragen en meer.

Wat?

Op dinsdag 8 april komen we samen in het Anatomiegebouw in Utrecht om verder te praten over het thema Digitale sectorvoorzieningen. We gaan het onder andere hebben over de toekomstige digitale sectorvoorzieningen voor het Aanmelden, Inschrijven, Intekenen (AII) op onderwijs, meer regie bij de lerenden met behulp van een wallet en voorzieningen voor het kunnen delen en (her)gebruiken van digitale en open leermaterialen. Zowel het brede verhaal als verdieping op verschillende onderwerpen komen aan bod.

We beginnen de dag met een lunch, waarna we de middag starten met een plenaire opening. Hierna zijn er twee workshopsrondes, waarin workshops over uiteenlopende thema’s te volgen zijn.

Workshops

Hieronder lees je meer over de verschillende workshops die je kan volgen op de bijeenkomst Digitale sectorvoorzieningen.

Workshop Design Aanmelden, Inschrijven, Intekenen (AII) – Denk mee over hoe het inschrijven op onderwijs er straks uitziet voor lerenden jong tot oud

Bij het ontwerpen van de sectorvoorziening AII (Aanmelden, inschrijven, intekenen) komen we allerlei uitdagingen tegen. In deze workshop nodigen wij je uit om mee te denken aan de hand van een aantal stellingen. Hoe kunnen we lerenden op elk moment in hun leven helpen om bij hen passende opleidingen en cursussen te vinden, en het zo eenvoudig mogelijk maken om hun deelname te regelen?

Door Bas Rijnbende en Linda Evers

Workshop AII Architectuurgrondslag – De route naar Life Long Learning sectorvoorzieningen

  • In deze workshop gaan we in op de architectuurgrondslag van Aanmelden, Inschrijven, Intekenen (AII). In deze workshop komen verschillende vragen aan bod:
  • Hoe draagt het Life Long Learning bij aan flexibel onderwijs en hoe kan je als instelling je studenten hierbij helpen?
  • Hoe biedt je je studenten flexibele leermogelijkheden, welke voorzieningen zijn hiervoor nodig op sectorniveau en wat is er nodig vanuit de instellingen om hierop aan te sluiten
  • Hoe en waar voorziet het HOSA/MOSA platform aan de behoefte van de onderwijssector, de instellingen en de lerenden?
  • Hoe voorziet de sector in de behoefte om vanuit loopbaan oriëntatie het inschrijven op het onderwijsaanbod te ondersteunen en mogelijk te maken?

Door Mark de Jong en Patrick van der Veer

Workshop Eduwallet – Over hoe de Eduwallet een hulpmiddel kan zijn voor Leven Lang Ontwikkelen

Bij een Leven Lang Ontwikkelen staat niet de onderwijsinstelling maar de lerende centraal. Om lerenden regie te geven over hun eigen onderwijs, dienen een aantal zaken digitaal rondom de lerende georganiseerd te worden. Een persoonlijke wallet met een digitale identiteit en digitale studieresultaten kan een belangrijk digitaal hulpmiddel zijn voor een Leven Lang Ontwikkelen. Binnen Npuls wordt dit onderzocht en beproefd middels een eduwallet proeftuin samen met onderwijsinstellingen en lerenden. Deze workshop bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Presentatie: hoe kan een Eduwallet bijdragen aan een Leven Lang Ontwikkelen, doorlopende leerlijnen, persoonlijke leerroutes en flexibel onderwijs.
  • Sneak preview: eerste resultaten en demo van de eduwallet proeftuin
  • Oproep: denk en doe mee in de pilot-fase na de zomer 2025!

Door Peter Eikelboom

Workshop Streefarchitectuur Digitale leermaterialen – Hoe stimuleren we hergebruik van digitale leermaterialen? Ontdek de wereld van HOSA-businessplatforms en de realisatie van het Content eXchange Platform

In deze workshop nemen we je mee in de wereld van HOSA-businessplatforms, de vertaling hiervan naar de streefarchitectuur voor digitale leermaterialen en de ontwikkeling van het Content eXchange Platform (CXP). Samen met je collega’s van andere onderwijsinstellingen, ga je concreet aan de slag met dit onderwerp. Hoe zou dit platform voor jouw onderwijsinstelling kunnen werken, wat is de relatie met sectorvoorzieningen en de systemen binnen je organisatie?

Het CXP wordt op dit moment ontwikkeld. Dit platform stimuleert hergebruik van digitale leermaterialen, maar ook van de onderliggende services. We geven je inzicht in waar we staan, hoe dit platform samenwerkt met bestaande sectorvoorzieningen (zoals SURFsharekit, ShareControl en EduSources) en een doorkijk naar de doorontwikkeling van dit platform.

Door Arie van Nistelrooij en Wouter Leenards

Workshop verdieping op de concept roadmap – Samen bouwen aan de concept roadmap, interactief en praktijkgericht

Wil je dieper ingaan op de roadmap voor onderwijsvoorzieningen? Dan is deze workshop dé kans om samen met andere enthousiaste deelnemers de mogelijkheden te verkennen!

De onderwijsvoorzieningen ontwikkelen zich continu en steeds meer diensten binnen het digitale onderwijsecosysteem raken met elkaar verweven. EduID, OOAPI en Edubadges spelen hierin een belangrijke rol. Hoe zorgen we ervoor dat deze ontwikkelingen (blijven) aansluiten op de behoeften van instellingen? Sluit deze roadmap aan op de roadmap van jouw instelling? We willen jouw ideeën en inzichten horen!

In deze interactieve workshop verkennen we waar je als instelling staat, welke concrete stappen jij en jouw team al kunnen zetten en hoe we jullie kunnen ondersteunen bij de adoptie van deze voorzieningen. Het adoptieteam speelt een cruciale rol in het voortraject, omdat een gedegen voorbereiding de sleutel is tot een succesvolle en veilige implementatie.

Door Monique van Overveld, Dave Kotte en Sami Azzouz

Voor wie?

Deze middag is bedoeld  voor verantwoordelijken voor IM/ICT/IVT, informatiemanagers, architecten, sleutelteamleden, beleidsmedewerkers en alle andere geïnteresseerden. We zien je graag op deze mooie middag. 

Meld je aan via onderstaande link en mis niets. 

Schrijf je in voor de bijeenkomst Digitale sectorvoorzieningen