Veilig en verantwoord generatieve AI gebruiken in het vervolgonderwijs. Daar werken we aan met het EduGenAI platform. Samen met jou.
Scroll meteen door naar:
Wat is EduGenAI?
EduGenAI is een Nederlands platform waarmee we samen bouwen aan een veilige en verantwoorde toepassing voor generatieve AI in het vervolgonderwijs. Met dit platform kunnen onderwijsinstellingen gebruik maken van commerciële of open source taalmodellen (LLM/generatieve AI.).
EduGenAI biedt een ethisch en juridisch verantwoorde omgeving waar publieke waarden, bescherming van privacy en data, en leren van elkaar centraal staan. Het platform wordt ontwikkeld in nauwe samenwerking met het vervolgonderwijs en sluit aan bij de behoeften en wensen van de gebruikers. Want samen staan we sterk, en komen we verder.
Bekijk de video’s over EduGenAI
Bekijk de video’s. Daarin vertellen we wat het is, hoe het technisch werkt en hoe het er nu uitziet.
Experimenteer mee
Op dit moment is er een aantal experts vanuit onderwijsinstellingen en SURF betrokken bij het project. Binnenkort kan jij ook meedenken en de omgeving gaan testen. We zullen experts aanhaken maar ook uitvragen doen via de sleutelteams.

Heden: 4 weken toegang tot het EduGenAI platform
Heb je, met jouw instelling, nog geen toegang tot het EduGenAI platform, maar zou je dat wel willen? Je krijgt de kans om 4 weken lang laagdrempelig te experimenteren.
Voorwaarden:
- In dienst van een onderwijsinstelling in het mbo, hbo of wo.
- 1 contactpersoon/aanspreekpunt per instelling waar het EduGenAI team mee kan afstemmen (stem dus intern af.)
- We bieden nog geen officiële ondersteuning voor het platform, dus het is belangrijk dat je zelf makkelijk jouw weg vindt (ICT kennis is van belang.)
- Na de 4 weken horen we graag terug wat jouw ervaringen waren.
- Als je dat wilt mag je een use case aan ons voorstellen (de template hiervoor is nog in ontwikkeling).
Stuur een mail naar edugenai@npuls.nl met als onderwerp ’toegang tot EduGenAI-platform’ en de naam + e-mailadres van de contactpersoon voor jouw instelling.
April 2025: Experiment AI en vindbaarheid
Samen met onderwijsinstellingen starten we experimenten om te onderzoeken hoe AI kan bijdragen aan de vindbaarheid informatie ten behoeve van onderwijsinnovatie.
Houd de Teams-omgeving van de sleutelteams goed in de gaten: eind april volgt de uitvraag. Eind mei starten we met het experimenteren, met als kickoff gezamelijke workshops in de laatste week van mei en eerste week van juni. Hierin gaan we samen aan de slag.
Juni 2025: Use–case onderwijs
Voor de zomer voeren we met diverse instellingen AI-gerelateerde experimenten uit. Deze helpen bij de doorontwikkeling van het EduGenAI platform en het borgen van belangrijke thema’s. Thematische werkgroepen worden opgericht om samen de beste onderwijskeuzes te maken. Thema’s zijn AI-geletterdheid, didactiek, leermateriaal, ethiek, verantwoord gebruik, duurzaamheid en kosten.
Wil je meedenken? Houd de Teams-omgeving van de sleutelteams in de gaten, hier volgt binnenkort een uitvraag.
Hoe is EduGenAI ontstaan?
Het afgelopen jaar ontstonden er binnen meerdere instellingen initiatieven om generatieve AI op een veilige en verantwoorde manier in het onderwijs te integreren. Voorbeelden hiervan zijn een pilot van de Erasmus Universiteit Rotterdam en een functionaliteit en pilot van de UvA-HvA. Binnen de UvA-HvA is een functionaliteit ontwikkeld die de basis legden voor een bredere toepassing in Nederland. Ook is er het afgelopen jaar al veel gebruik van gemaakt en mee geëxperimenteerd.
Ook werd er binnen SURF een AI-infrastructuur ontwikkeld die is ingepast in het platform. Deze initiatieven kwam samen in Npuls en zijn de basis voor het huidige EduGenAI.
Wat ontwikkelen we?
We bouwen een platform met een laagdrempelige interface, middelwarelaag (de tussenlaag die onze veiligheid garandeert en via waar we de modellen ontsluiten), diverse open source – en commerciële taalmodellen en rekenkracht via eigen infra en de publieke cloud. Ook ontwikkelen we een API waarmee instellingen hun eigen toepassingen kunnen integreren met onze veilige en onafhankelijke AI-infrastructuur.
Status en fasering
EduGenAI bevindt zich nu in de proof of concept-fase met een testomgeving en 8 taalmodellen van 3 verschillende bronnen en leveranciers. Vanaf september 2025 start de pilotfase waarin we de gebruikersinterface koppelen aan de AI-Hub van SURF, waardoor we verder onafhankelijk van leveranciers worden en meer instellingen kunnen deelnemen. De naam ‘EduGenAI’ is een projecttitel, deze kan nog veranderen.
Binnenkort een volledige roadmap.
Laatste nieuws op de Community AI en Data
Op de Community AI en Data staan de laatste updates over EduGenAI. Reageer en bekijk de laatste updates. Ga naar de communitypagina.