In deze verkenning staat monitoring centraal als hulpmiddel om inzicht, reflectie en ontwikkeling te ondersteunen. We verkennen hoe een ontwikkelgerichte aanpak van monitoring kan bijdragen aan professionalisering en kwaliteitsverbetering in het Nederlandse vervolgonderwijs.
Wat
Verkennen, vergelijken, verbeteren: naar een toekomstgerichte monitoringsaanpak. Een verkenning naar monitoring van digitale competenties.
Voor wie
Docentondersteuners, beleidsmakers, HR professionals, bestuurders.
Type kennisproduct
Verkenning.
Samenvatting
Deze verkenning richt zich op de vraag hoe monitoring kan bijdragen aan een steeds veranderend onderwijspraktijk. Niet als controlemiddel, maar als instrument voor inzicht, reflectie en strategische keuzes mogelijk te maken. Monitoring wordt gezien als startpunt voor professionele groei – individueel, in teams en binnen het bredere organisatieniveau.
De verkenning laat zien dat onderwijsprofessionals breed behoefte hebben aan inzicht in digitale competenties, mits dat inzicht gedeeld, veilig en doelgericht is. De kracht van monitoring ligt niet in de meting zelf, maar in het gesprek dat het mogelijk maakt.
De keuze voor een toekomstbestendige monitor hoeft dan ook niet te leiden tot één nationaal instrument, maar tot een aanpak die modulair, contextsensitief en ondersteunend is. Drie richtingen zijn kansrijk: het inzetten van de Discovery Tool in de Nederlandse context, het uitbreiden van de iXperium-monitor (naar inzet binnen hbo en wo, én naar individueel inzicht), en de verdere uitbouw van DigCompEdu-gebaseerde zelfbouwtools.