Leren zonder drempels – daar is een wendbaar georganiseerd onderwijssysteem voor nodig. Hoe wendbaar is jouw mbo-school, hogeschool of universiteit op het gebied van beleid, organisatie, processen, systemen en informatie? En welke stappen zijn nodig om je instelling wendbaar te organiseren? Je onderzoekt het met de gereedheidsscan Leren zonder drempels.
Wat is de gereedheidsscan?
De gereedheidsscan maakt zichtbaar waar een instelling staat ten opzichte van de eigen visie en ambitie, en biedt aanknopingspunten om verder te ontwikkelen. In de gereedheidsscan kijken we naar de volgende onderwerpen:
- Onderwijsontwerp en inrichting,
- Samenwerking,
- Sectorafspraken, standaarden en architecturen,
- Applicatielandschap en voorzieningen,
- Data, informatie en standaardisatie (bronsystemen).
Je bespreekt en vult de scan gezamenlijk in met collega’s vanuit verschillende expertises. Op basis van de antwoorden volgt een evaluatierapport met mogelijke vervolgstappen.
Hoe gaan we te werk?
Het afnemen van de scan gebeurt tijdens een begeleid gesprek bij de desbetreffende onderwijsinstelling met ontwikkelaars van de scan vanuit Npuls. Goed om te weten:
- Tijdens het afnemen van de scan gaan we in dialoog over de verschillende onderwerpen. We vullen dus niet alleen de scan in, maar gaan er ook over in gesprek.
- Na afname van de scan ontvang je een evaluatierapport inclusief mogelijke vervolgstappen om leren zonder drempels mogelijk te maken. Dit doen we aan de hand van de BOPSI-thema’s (beleid, organisatie, processen, systemen en informatie).
- De uitkomsten en het dialoog geven ook input voor het met elkaar bepalen van de strategie en toekomst op het gebied van Leren zonder drempels/wendbaar georganiseerd onderwijs.
Ervaringen gereedheidsscan
Begin 2025 is de scan getest met een aantal instellingen. De scan werd goed ontvangen. Het wordt gezien als een instrument om met onderwijsprofessionals vanuit verschillende lagen binnen de instelling in gesprek te gaan. Ook versterkt het gesprek de samenwerking tussen beleid, onderwijs en ondersteuning en met externe samenwerkingsverbanden en allianties.
“Het helpt om elkaars taal te spreken.” – Deltion College
“We zaten daar met mensen aan tafel die normaal niet samen zitten.” – Radboud Universiteit
“De gereedheidsscan geeft een lijn waarin we staan en waar we naartoe moeten gaan.” – NHL Stenden
Voor wie?
(Sleutelteams en informatiemanagement, IT, onderwijs en beleid van) mbo-scholen, hogescholen en universiteiten.
Plan een gesprek in
Wil je inzicht in waar je instelling staat en welke stappen je kan zetten om leren zonder drempels mogelijk te maken? Plan dan een afspraak in om de gereedheidsscan gezamenlijk in te vullen via de planningstool. Belangrijk:
- De aanmelding verloopt via het sleutelteam van je instelling. Het is noodzakelijk dat het sleutelteam op de hoogte is en/of aanwezig is bij het afnemen van de scan.
- Op dit moment kun je bij interesse een mail sturen naar gereedheidsscan@npuls.nl. In mei volgt een online planningstool, waarmee je gelijk een afspraak kunt maken.
- Je kan de gereedheidsscan onderstaand downloaden. Op deze manier kun je de gereedheidsscan al inzien en voorbereiden op het gesprek. Let op: tijdens afname vullen we de scan in via een formulier. Hierin zitten vrijwel dezelfde vragen als in de downloadbare excel.
Het is ook mogelijk om eerst een voorbereidend gesprek in te plannen met Linda Bakker, de projectleider van de gereedheidsscan. In het gesprek bespreken we wat je kunt verwachten, hoe je voorbereidt bent en wie je daarbij het beste kunt laten aansluiten.
Plan een afspraak in via gereedheidsscan@npuls.nl
Download de gereedheidsscan
Vragen?
Heb je vragen over de scan? Bekijk onderstaande FAQ, mogelijk zit je vraag hiertussen. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact op met Linda Bakker via gereedheidsscan@npuls.nl.
Onderwerpen Gereedheidsscan
1. Onderwijsontwerp en inrichting
De keuzes en inrichting van wendbaar georganiseerd onderwijs, onder andere: modulaire opbouw, onderwijseenheden en leerroutes. Breder dan alleen beleid: ook hoe onderwijs wordt ingericht.
2. Samenwerking
Onderzoekt in hoeverre de instelling intern (tussen opleidingen, domeinen) en extern (met andere instellingen) samenwerkt én actief deelneemt aan netwerken om wendbaar georganiseerd onderwijs mogelijk te maken. Focus op zowel formele als informele samenwerking, met of zonder geformaliseerde afspraken.
3. Sectorafspraken, standaarden en architecturen
In dit onderdeel kijken we naar hoe de instelling intern werkt met landelijke sectorafspraken, standaarden en architecturen om leren zonder drempels mogelijk te maken.
4. Applicatielandschap en voorzieningen
Onderzoeken of de eigen systemen en voorzieningen (zoals SIS, LMS) geschikt zijn om wendbaar georganiseerd onderwijs te ondersteunen en of de instelling gebruikmaakt van landelijke sectorvoorzieningen (zoals EduHub, Studielink). Er is aparte aandacht voor de aansluiting op standaarden en de inrichting van functioneel beheer.
5. Data, informatie en standaardisatie (bronsystemen)
Gaat over volwassenheid van data en informatie. Hier kijken we niet naar de inrichting van systemen, maar naar de kwaliteit, betrouwbaarheid en standaardisatie van data binnen die systemen. Denk aan eenduidige bronnen, actuele en volledige vastlegging, en gestandaardiseerde processen voor bijvoorbeeld inschrijven en roosteren.
FAQ
1. Ik doe een aanvraag voor de stimuleringsregeling Get Connected, hoe zit het dan met de gereedheidsscan?
De gereedheidsscan is een onderdeel binnen twee van de pijlers van deze regeling. Je hoeft de scan echter nog niet vooraf in te vullen. Indien de aanvraag van je instelling op (één van) deze pijlers wordt goedgekeurd, nemen wij daarna contact met je op om de scan gezamenlijk in te plannen. De scan is een begeleid gesprek dat pas ná subsidietoekenning plaatsvindt.
2. Hoeveel tijd kost het invullen van de gereedheidsscan?
Het invullen van de scan inclusief begeleid gesprek duurt gemiddeld 2 tot 2,5 uur.
3. Wie moeten er aanwezig zijn bij het invullen van de scan?
Idealiter nemen collega’s vanuit verschillende expertises deel, zoals onderwijs, beleid, informatiemanagement en IT. Het is in ieder geval noodzakelijk dat het sleutelteam van je onderwijsinstelling op de hoogte of aanwezig is.
4. Wat gebeurt er na het invullen van de scan?
Na de scan ontvangt de instelling een evaluatierapport met een stappenplan. Daarnaast kunnen instellingen een terugkoppelingsgesprek aanvragen.
5. Is deelname verplicht?
Het doel is dat alle mbo-scholen, hogescholen en universiteiten de scan afnemen. Deelname aan de gereedheidsscan is vrijwillig, maar wordt sterk aangeraden om inzicht te krijgen in de wendbaarheid van de instelling en om richting te geven aan vervolgstappen.
6. Is de scan alleen bedoeld voor instellingen die al ver zijn met wendbaar onderwijs?
Nee, de scan is geschikt voor elke instelling, ongeacht de huidige stand van zaken. Het gaat om inzicht verkrijgen en samen vervolgstappen bepalen.
7. Kan ik de scan ook (deels) online invullen?
Nee, de scan wordt altijd ingevuld tijdens een begeleid gesprek op locatie om de dialoog en samenwerking te stimuleren.
8. Wat gebeurt er met de resultaten van onze instelling?
De resultaten worden gedeeld met de instelling zelf. Sectorbrede inzichten worden mogelijk geanonimiseerd gedeeld, tenzij anders afgesproken.
9. Is voorbereiding nodig?
Ja, voor het beste resultaat is het aan te raden om goed voor te bereiden, bijvoorbeeld door informatie te verzamelen over waar je instelling staat op het gebied van de thema’s van de gereedheidsscan. De scan is voorafgaand aan afname al te downloaden. Het is ook mogelijk een kort (online) voorbereidend gesprek in te plannen, waarin we toelichten wat je kunt verwachten en hoe je je het beste kunt voorbereiden.
10. We hebben de scan ingevuld in onze instelling en hebben vragen over de vervolgstappen en/of willen hulp hierbij. Waar kunnen we terecht?
Voor vragen over of hulp bij de vervolgstappen kun je terecht bij gereedheidsscan@npuls.nl.