Van onderwijskoppelingen voor examinering naar onderwijskoppelingen voor wendbaar onderwijs

Van OKE naar OKX – nu de onderwijskoppeling voor examinering (kennisexamens) in het mbo zijn opgeleverd in het project Onderwijskoppelingen Examinering (OKE), start het mbo, hbo en wo in Npuls met het onderzoeken van de mogelijkheden om soortgelijke onderwijskoppelingen breder in te zetten. Dit onderzoeken we in het project OKX, waarin we ons focussen op interne gegevensuitwisseling voor wendbaar georganiseerd onderwijs.

06 februari 2025 3 min

Een mooie stap in de beweging naar drempelvrij leren. Waarom dat zo is? Ashwin Brouwer (aanvoerder Npuls) en Hans Swart (projectleider OKE en OKX) vertellen je er meer over.

Wat is OKX? 

OK staat voor Onderwijs Koppelingen. De X is nog in te vullen – het houdt in dat de onderwijskoppelingen voor verschillende onderwijsprocessen inzetbaar zijn. Hans vertelt hoe het succes van het project OKE heeft geleid tot het vervolg in het project OKX: “Wat bij OKE gelukt is, dat systemen met elkaar praten en gegevens uitwisselen voor het  examineringsproces, dat wil je ook voor andere processen die horen bij het realiseren van wendbaar onderwijs.”  

De focus van het project OKX ligt op gegevensuitwisseling rondom de onderwijscatalogus, het SIS, het studievolgsysteem, leermanagementsysteem en planning en roostering. Deze focus is bepaald tijdens bijeenkomsten met collega’s uit het mbo, hbo en wo. Deze processen en systemen worden veelal geraakt bij de beweging naar wendbaar georganiseerd onderwijs.

Wat is de meerwaarde van onderwijskoppelingen?

Net zoals bij OKE is de afwezigheid van automatisering tussen applicaties (koppelingen) een belangrijke beweegreden. Hans vervolgt: “Er zijn verschillende systemen die daarbij actief zijn, uitwisseling van gegevens gaat nu handmatig. Dat vraagt nu extra tijd, extra handmatig werk en is foutgevoelig. Dat los je op door middel van geautomatiseerde gegevensuitwisseling en standaarden (zoals de OOAPI).” 

Ashwin vult aan met randvoorwaardelijkheid als beweegreden voor OKX: “We werken toe naar standaardisatie en gezamenlijkheid. Zodat je op termijn ook gegevens met elkaar kunt uitwisselen. Nu gaat het over interne gegevensuitwisseling, maar dat draagt uiteindelijk ook bij aan gegevensuitwisseling tussen onderwijsinstellingen en tussen het mbo, hbo en wo. Dat is nodig voor het faciliteren van eigen leerroutes.

Vervolgstappen

Ashwin vertelt over de al genomen stappen en het vervolg: “We hebben in twee dagen met onderwijsprofessionals uit het mbo, hbo en wo, leveranciers en partnerorganisaties gewerkt aan het gewenste standaardproces en met welke gegevensuitwisselingen dat moet plaatsvinden. In Npuls werken we op basis van die tweedaagse aan een advies, waarin we kijken welke digitale gegevensuitwisseling nodig is, zodat we die verder kunnen specificeren en vormgeven.” 

Hans vervolgt: “In de tweedaagse concludeerden we met alle aanwezigen dat we kunnen werken aan ‘één hoofdproces met varianten’ voor zowel het mbo, als het hbo en wo. Dat is goed nieuws, omdat met die wetenschap de complexiteit van het vraagstuk enorm vereenvoudigd kan worden. Het vervolg na het advies wordt nog bepaald. Het is sowieso de bedoeling dat we weer gaan werken met BOP-adviseurs (BOP staat voor Beleid, Organisatie en Proces), net zoals bij OKE, omdat we weten dat de veranderingen van deze automatisering met name gemerkt worden binnen deze BOP aspecten. 

Als instelling kun je nu al aan de slag. “Bijvoorbeeld door de gereedheid van je instelling op het gebied van wendbaar georganiseerd onderwijs te testen met de gereedheidsscan”, vult Ashwin aan. In deze gereedheidsscan komen de onderwerpen visie, beleid, organisatie, systemen en processen aan bod. Daaronder valt ook interne gegevensuitwisseling. “Binnenkort starten we vanuit Npuls met sessies per instelling om de gereedheidsscan uit te voeren. Houd daarvoor de website in de gaten.”

Meer weten?

Wil je meer weten over OKX? Neem dan contact op met Hans via jg.swart@alfa-college.nl. Kijk hier voor meer informatie over hoe het mbo, hbo en wo in Npuls werkt aan de beweging naar wendbaar georganiseerd onderwijs.

 

Het laatste nieuws