Team DTO
Het DTO-team is een samengesteld gezelschap. Eerder stelden we al de themalijntrekkers aan je voor. Het voltallige team vind je op de pagina Digitaal toetsen en ontwikkelen.
Aanvoerders DTO
Susanne Mans-Oude Kempers is docent, coach en projectleider van het innovatieproject Gilde International van Gilde Opleidingen. Het Gilde International project is een volledig nieuw onderwijsconcept dat werkt met programmatisch toetsen. In deze opleiding werken studenten van 5 verschillende opleidingen aan internationaal georiënteerde challenges die bewijsstukken opleveren als basis van het diploma.
Naast haar werk als docent en projectleider start Susanne in maart 2025 met haar Comenius Teaching Fellowship: Bewust van je eigen toekomst: ontwikkel je eigen persoonlijke en professionele identiteit. Een onderzoek waarbij nieuwe tools worden ontwikkeld voor coachende gespreksvoering om in te zetten in het mbo bij loopbaanoriëntatie en -begeleiding.
Wat is dé uitdaging in het mbo, op het gebied van digitaal toetsen en ontwikkelen?
Susanne: “De uitdaging is om een digitaal toetslandschap in te richten dat aansluit bij de leefwereld en skills van de student en tevens ondersteunend is aan de onderwijsconcepten van de onderwijsteams.”
Marjoleine Dobbelaer is senior onderzoeker in het onderzoeksteam Kwaliteiten van Leraren van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Zij promoveerde op een onderzoek naar lesobservaties en is co-auteur van ADAPT, een instrument om differentiatievaardigheden te meten bij leraren in het primair onderwijs. Marjoleine was eerder projectleider bij diverse onderzoeksprojecten en binnen het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT. Daarnaast is ze docent bij de lerarenopleidingen van de HAN. Naast haar rol als aanvoerder is ze nauw betrokken bij het verder ontwikkelen van de Visietool, die instellingen en opleidingen kunnen inzetten als steun bij het ontwikkelen van hun visie op toetsing.
Welk aspect van digitaal toetsen en ontwikkelen inspireert jou?
Marjoleine: “Ik ben erg geïnteresseerd in de mogelijkheden die genAI biedt op het gebied van toetsing, bijvoorbeeld als ondersteuning bij formatief handelen. Binnen het leernetwerk AI & Toetsing van het Netwerk Toetsbekwaamheid bespraken we bijvoorbeeld hoe studenten tussentijdse AI-feedback kunnen krijgen op een geschreven product, door te werken met een beoordelingsrubric in de prompt. Ook AI-gegenereerde quizzen als voorbereiding op een kennistoets, of AI als extra groepslid dat kritische vragen stelt, vind ik veelbelovende toepassingen. De inzet van AI in het toetsproces moet wel aansluiten bij de visie van een opleiding op leren en toetsen. Ik kijk er naar uit om verder te werken aan de Visietool, en te zorgen dat ook dit aspect goed geborgd wordt.”
Sharon Klinkenberg is co-directeur van het Teaching & Learning Centre van de faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Hij was tien jaar voorzitter van het kernteam van de Community Digitaal Toetsen van SURF en is nog steeds lid. Sharon is gepromoveerd in de psychometrie, en statistiek docent bij communicatiewetenschap.
Wat is jouw stip op de horizon, kijkend naar het digitale toetslandschap?
Sharon: “Er liggen nog veel kansen om digitale toetsing in het hoger onderwijs beter te benutten. Een digitale toets hoeft al jaren geen rechtstreekse kopie van het papieren tentamen meer te zijn, en toch is dat nog vaak de praktijk. De afgelopen tien jaar hebben we ervaring opgedaan met digitaal toetsen; nu is het tijd om toetsen en leren te integreren.”
Wil je meer weten of actief meedenken en -werken aan de activiteiten rondom Digitaal toetsen en ontwikkelen? Neem dan contact met ons op!
Word vooral direct lid van de community en blijf op de hoogte van nieuwe activiteiten, publicaties of netwerkinitiatieven.