Btg Techniek en Gebouwde Omgeving maakt digitale leermaterialen beschikbaar voor mbo-sector

Bedrijfstakgroep (btg) Techniek en Gebouwde Omgeving (TGO) van de MBO Raad neemt als eerste btg deel aan een pilot om digitale leermaterialen beschikbaar te maken op één portal. Op deze portal staan straks open, semi-open en commerciële leermaterialen die instellingen en bedrijven kunnen gebruiken. Deze pilot wordt gerealiseerd in samenwerking met Npuls.

09 oktober 2024 3 min


Waarom dit belangrijk is

 

Mbo-instellingen, bedrijven en andere partners maken en delen veel leermaterialen in verschillende systemen, bijvoorbeeld Xerte en Wikiwijs. Hoe zorgen we er nu voor dat deze ook goed per vakgebied vindbaar worden? En hoe gebruiken we hierbij de nationale digitale sectorvoorzieningen, zoals edusources en SURFsharekit optimaal? “Dat gaan we in deze pilot met elkaar verkennen,” stelt Menno de Waal, aanvoerder transformatiehub Digitale leermaterialen van Npuls. “Door als mbo-sector hierin efficiënt samen te werken zijn we flexibeler en kunnen we snel inspelen op nieuwe ontwikkelingen.”

Waarom btg TGO hierop inzet

De uitdagingen waar de bedrijfstakgroep voor staat – klimaatadaptatie, circulaire economie en energietransitie – vragen van mbo-instellingen en (opleidings)bedrijven om snelheid, wendbaarheid en maatwerk. “Met personele krapte is snel kunnen zorgen voor passend digitaal leermateriaal de oplossing en tegelijkertijd een uitdaging,” stelt Janny Martens, opleidingsmanager bij Talland College. “Door deelname aan de pilot helpt btg TGO niet alleen de mbo-sector, maar draagt het ook bij aan de eigen doelen. Denk aan samenwerking op de actielijn ‘hybride techniekcentra’ vanuit het Aanvalsplan Techniek, een initiatief van de brancheorganisaties en bonden.”

Een portal afgestemd op Techniek en Gebouwde Omgeving

Tijdens deze pilot werken btg TGO en Npuls samen aan het ontwikkelen van een portal, passend bij de vraag en de behoefte vanuit de mbo-sector. Het doel is inzicht krijgen in hoe bestaande voorzieningen daarbij gebruikt kunnen worden. Ook ontwikkelen btg TGO en Npuls een werkwijze waarmee de mbo-instellingen en betrokken stakeholders digitale leermaterialen duurzaam kunnen blijven delen. Met als resultaat dat docenten, instructeurs en ontwikkelaars eenvoudig het juiste digitale leermateriaal vinden, hergebruiken en delen.

Samenwerking is de sleutel

In dit project is niet alleen de samenwerking tussen mbo-instellingen (verenigd in de btg TGO) en Npuls van belang, maar juist ook de samenwerking met SURF, MBO Digitaal, Kennisnet, uitgeverijen/contentleveranciers, opleidingsbedrijven, O&O fondsen en het bedrijfsleven. De pilot loopt van januari tot juni 2025. Het projectteam werkt aan de technische en functionele eisen van de portal. Ook ontwikkelt het team afspraken over hoe je de portal goed kan gebruiken en duurzaam in stand kan houden.

Meer informatie

Voor vragen en meer informatie over de pilot, kun je contact opnemen met projectleider Nadine van Houten nadine.vanhouten@npuls.nl of Menno de Waal m.dewaal@graafschapcollege.nl, aanvoerder van transformatiehub Digitale leermaterialen bij Npuls.

*De btg Techniek en Gebouwde Omgeving (TGO) is een van de negen bedrijfstakgroepen (btg’s) van de MBO Raad. In deze bedrijfstakgroep zijn alle mbo-instellingen en beroepscolleges vertegenwoordigd die opleidingen aanbieden gericht op bouw, infra en beschermingstechnieken, installatie-, metaal en elektrotechniek, hout en meubel en proces-, operationele en laboratoriumtechniek.

 

Het laatste nieuws