Regeling Boost je collectie

Npuls lanceert de regeling Boost je collectie om bestaande collecties met digitale leermaterialen binnen het mbo, hbo, wo te verbeteren (= een boost geven), zodat de leermaterialen beter (her)bruikbaar worden. Een regeling waarmee collectie-eigenaren of vakcommunity’s in een half jaar hun collectie duurzaam en toekomstbestendig maken met een financiële bijdrage of ondersteuning vanuit Npuls.

Geef je collectie een boost

Om ervoor te zorgen dat 107 mbo-, hbo- en wo-instellingen gebruik gaan maken van open leermaterialen en dit proces ondersteunen, is het noodzakelijk om een ruim aanbod aan kwalitatief hoogwaardige open leermaterialen als alternatief te hebben. ​Bestaande collecties van open leermaterialen dragen hieraan bij, maar zijn vaak nog geen goed alternatief voor (betaald) ander leermateriaal. Daarnaast kunnen bestaande collecties die op dit moment nog niet voor (semi) open publicatie beschikbaar zijn, ook bijdragen aan dit doel. De eigenaren van deze collecties ondervinden in de praktijk vaak een van de volgende problemen:

  • De materialen worden niet (her)gebruikt
  • Collectie wordt niet gepromoot
  • Collecties verouderen waardoor ze minder actueel en relevant worden
  • Collectie is niet vindbaar
  • Beheerder/eigenaar heeft niet voldoende tijd ​om collecties actueel te houden en uit te breiden
  • De uitstraling van de leermaterialen is niet professioneel

Met deze regeling bieden we collectie-eigenaren de mogelijkheid om de collectie van digitale leermaterialen te verbeteren: een boost te geven. Zo worden deze beter vindbaar, toegankelijk en herbruikbaar.

Dragons’ Den

Als onderdeel van de regeling Boost je collectie organiseren we op dinsdag 26 november een Dragons’ Den (zoals bekend van tv), waarin collectie-eigenaren die op zoek zijn naar financiering en ondersteuning de kans krijgen om hun benodigde ‘boost’ van de collectie te pitchen aan een panel van experts op het gebied van open leermaterialen. ​Afhankelijk van de pitch kan het panel besluiten om:

  1. niet te investeren
  2. financieel te investeren
  3. te investeren in de vorm van begeleidingsuren vanuit de Npuls transformatiehub Digitale leermaterialen
  4. een combinatie van 2 en 3.

Voordelen Dragons’ Den​​

  • Collectie-eigenaren worden gestimuleerd om kritisch naar hun collectie te kijken en te bepalen wat ze nodig hebben om meerwaarde te bieden voor docenten, studenten en anderen die deze leermaterialen kunnen gebruiken. ​
  • De middelen kunnen specifiek worden afgestemd op de behoeften van elke pitchende collectie-eigenaar, wat zorgt voor een efficiëntere toewijzing van de resources. ​
  • Collectie-eigenaren ontvangen waardevolle feedback van het panel van experts. Daarnaast geeft het inzicht in waar de grootste ondersteuning behoeftes en/of pijnpunten liggen bij de collecties. ​
Als publiek bij de Dragons’ Den? Meld je hier aan!

Beoordelingscommissie

Sylvia Moes (adviseur open leermaterialen & innovatiemanager onderwijs bij SURF/Npuls), Sjieuwke Dankert (projectmanager Open en Online Onderwijs bij SURF) en Menno de Waal (aanvoerder Transformatiehub Digitale leermaterialen bij Npul en adviseur onderwijsinnovatie bij ROC Graafschap College)

Panel Dragons’ Den

Pascal van der Kaa (programmamanager Onderwijsvernieuwing bij ROC van Amsterdam en voormalig expert Open Leermaterialen bij Npuls), Jan-Bart de Vreede (domeinmanager Open Educational Resources and Metadata bij Kennisnet) en Bolinda Hoeksema (manager bibliotheek informatiespecialisten bij HU) en Stijn Bos (oprichter Project Tulip en arts docent AMC)

Overzicht Regeling Boost je collectie

Doel

Het doel van de regeling Boost je collectie is om bestaande collecties met digitale leermaterialen binnen het mbo, hbo, wo te verbeteren (= een boost geven), zodat de leermaterialen beter (her)bruikbaar worden.

Welke collecties mogen meedoen?

Bestaande collecties (met een collectie-eigenaar) van digitale leermaterialen van publiek bekostigde Nederlandse onderwijsinstellingen voor mbo, hbo en wo.

Proces Dragons’ Den

  • Tijdens de Dragons’ Den pitchen collectie-eigenaren hoe zij hun collectie een boost willen geven en wat ze hiervoor nodig hebben. Dit kan een financiële bijdrage zijn en/of een bijdrage in de vorm van directe ondersteuning vanuit Npuls.
  • Het panel gaat na de pitch in gesprek met de collectie-eigenaar om de boost en de impact helder te krijgen en eventueel te onderhandelen over de benodigde financiering en ondersteuning.
  • Het panel beslist (niet openbaar) welke pitches gehonoreerd worden en maakt de uitslag bekend.
  • Door ondertekening van de Boost je collectie-overeenkomst gaan de betrokkenen akkoord met het uitvoeren van het Boost je collectie-voorstel en het opleveren van de resultaten.

Financiering en ondersteuning

  • Het panel beslist tijdens de Dragons’ Den hoeveel geld en/of ondersteuning in de vorm van begeleidingsuren elke collectie krijgt, afhankelijk van de pitch/ondersteuningsvraag.
  • Er is in deze regeling maximaal 200.000 euro stimuleringsgeld te verdelen en ondersteuning in de vorm van begeleidingsuren vanuit de Npuls transformatiehub Digitale leermaterialen.
  • Het panel kan maximaal 50.000 euro per boost toekennen.
  • Financiering wordt bij honorering in 1 keer uitbetaald.

Systemen

  • Inzet van edusources, SURFsharekit en Wikiwijs Maken of Delen wordt geadviseerd. Mogelijke licenties + technische begeleiding voor de inrichting kunnen onderdeel zijn van de ondersteuning. Npuls financiert de licentiekosten wanneer instellingen in het verleden nog geen aanspraak hebben gemaakt op een licentie vergoeding.
  • Collectie-eigenaren kunnen ook gebruik maken van andere (opslag)systemen, zolang deze te ontsluiten zijn via standaarden (bij voorkeur OAI-PMH) en deze volgens een geschikte standaard (bij voorkeur (NL)LOM) zijn gemetadateerd. De instelling dient dan zelf een eventuele conversie van leermaterialen technisch te begeleiden (team edusources kan hierin adviseren).

Looptijd

De uitvoer van de boost binnen de instelling loopt van 1 december 2024 tot en met 1 juli 2025.

Ondersteuning tijdens de regeling

Afhankelijk van de inhoud van de pitches zal Npuls na de Dragons’ Den een begeleidingstraject vormgeven voor de deelnemende collectie-eigenaren.

Meten en monitoren

Bij het opleveren van de resultaten vindt een evaluatie plaats om te beoordelen of de overeengekomen doelen zijn behaald.

Voorwaarden

  • Het betreft een collectie van bestaand leermateriaal.
  • Het resultaat van de boost draagt bij aan het vrij hergebruiken van de collectie.
  • Per deelnemende collectie is er een collectie-eigenaar van een publiek bekostigde Nederlandse onderwijsinstelling voor mbo, hbo en wo.
  • Het beheer van de collectie is belegd binnen een organisatie (bijvoorbeeld een instelling, bedrijfstakgroep, vakcommunity).
  • De collecties met leermaterialen in de (opslag)systemen die collectie-eigenaren gebruiken kunnen worden ontsloten via standaarden (bij voorkeur OAI-PMH) en zijn volgens een geschikte standaard (bij voorkeur (NL)LOM) gemetadateerd.

Proces voor deelname aan de regeling

  1. Aanmelden
    De collectie-eigenaar meldt zich voor 5 november 13:00 uur aan via het aanmeldformulier. Na aanmelding ontvang je de verdere instructies en een template Boost je collectie-voorstel per mail. Let op: je kan alleen meedoen als je voldoet aan de voorwaarden zoals hierboven beschreven. Twijfel je of je mee kan doen? Neem dan contact op via leermaterialen@npuls.nl.
  2. Indienen Boost je collectie-voorstel
    De collectie-eigenaar dient het Boost je collectie-voorstel voor 6 november 13:00 uur per mail in. Houd rekening met de beoordelingscriteria voor deelname.
  3. Selectie door de beoordelingscommissie
    De beoordelingscommissie beslist op basis van beoordelingscriteria voor deelname wie er mag pitchen tijdens de Dragons’ Den.
  4. Bevestiging deelname Dragons’ Den
    Je krijgt per mail bericht over officiële deelname aan de Dragons’ Den op 26 november.
  5. Dragons’ Den
    Tijdens de Dragons’ Den beslist het panel (de namen van de panelleden volgen) op basis van de pitches en aansluitende onderhandelingen welke collecties een boost krijgen.
  6. Start Boost je collectie
    Na ondertekening van de Boost je collectie-overeenkomst kunnen de collectie-eigenaren starten met de regeling.
    De collectie-eigenaren ondertekenen de Boost je collectie-overeenkomst, de afspraken worden bevestigd en de regeling gaat van start.

Beoordelingscriteria voor deelname Dragons’ Den

1. Impact op onderwijs

Het voorstel heeft impact op het vakgebied en/of de eindgebruiker.

2. Duurzaamheid

Het idee is duurzaam en toekomstbestendig (collectie blijft relevant/bruikbaar).

3. (Her)gebruik

Het voorstel draagt bij aan een betere (her)bruikbaarheid van de collectie.

4. Haalbaarheid

Het idee is haalbaar binnen de looptijd en met de beschikbare middelen. De kosten-batenverhouding van het voorstel is gunstig.

Tijdlijn

Maandag 14 oktober – Lancering regeling Boost je collectie en aanmelding open

Dinsdag 5 november – Deadline aanmelding om 13:00 uur

Woensdag 6 november – Deadline indienen Boost je collectie-voorstel om 13:00 uur

Donderdag 7 november – Selectie door beoordelingscommissie

Dinsdag 12 november – Bekendmaking wie mag deelnemen aan de Dragons’ Den.

12 november – 26 november – Voorbereiding pitches

Dinsdag 26 november  – Dragons’ Den & bekendmaking toegekende ondersteuning

Zondag 1 december – Start regeling Boost je collectie

1 december 2024 – 1 juli 2025 – Looptijd Boost je collectie

September 2025 – Eindevaluatie

Vragen?

Heb je vragen over de regeling Boost je collectie of de Dragons’ Den? Mail deze naar leermaterialen@npuls.nl