Landelijke conferentie: wendbaar met microcredentials

Ben je projectleider microcredentials of op een andere manier betrokken bij de beweging rondom microcredentials? Meld je dan aan voor de landelijke conferentie Wendbaar met microcredentials voor het mbo, hbo en wo.

Kleine stappen worden steeds groter. We werken al een aantal jaar aan de beweging rondom microcredentials in het mbo, hbo en wo. Om die beweging voort te zetten komen we op 9 december bijeen met projectleiders microcredentials, bestuurders en andere betrokkenen tijdens de landelijke conferentie Wendbaar met microcredentials. Dit is voor het eerst dat mbo, hbo en wo samenkomt rondom microcredentials. Naast een panelgesprek tijdens de plenaire opening, ga je gezamenlijk aan de slag met een microcredentials challenge (denk aan het betrekken van het werkveld) en volg je verschillende inspirerende sessies. 

Programma 
Het event staat in het teken van ontmoeting en inspiratie, maar je gaat ook echt aan de slag tijdens challenges. We werken aan een inspirerend programma, en dat is voorlopig als volgt:

09.30 – 10.00 Inloop
10.00 – 11.00
Plenaire opening met Mirjam Koster en panelgesprek met Roos Vermeij Pieter Hoekstra en Gerdinand Bosch
11.00 – 11.15 Pauze en zaalwissel
11.15 – 12.30 Challenges
12.30 – 13.30 Lunch
13.30 – 14.00 Presentatie challenges
14.15 – 15.00 Subsessies ronde 1
15.00 – 15.15 Pauze
15.15 – 16.00 Subsessies ronde 2
16.00 – 16.15 Plenaire afsluiting 

Subsessies
De subsessies van ronde 1 en 2 zijn als volgt:

  • Wat kan een wallet met microcredential betekenen voor het onderwijs? Door Peter Eikelboom, Bram van der Kruk en Juul de Louw.
    Om lerenden regie te geven over hun eigen ontwikkeling, is het van belang om een aantal zaken rondom de lerende digitaal te organiseren. Een persoonlijke wallet met een digitale identiteit en microcredentials is een belangrijk digitaal hulpmiddel daarbij. Dit wordt onderzocht in Npuls. In deze sessie vertellen we meer daarover.
  • Een Europees perspectief op microcredentials. Door Paul den Hertog.
    Binnen de European Digital Education Hub is een Maturity Model voor Microcredentials ontwikkeld. Het model stelt je in staat om te meten hoever je bent met de implementatie van microredentials in je instelling en welke stappen je kan zetten om de implementatie verder te versterken. In deze workshop vertellen we je graag hoe dit model tot stand is gekomen en hoe je het kan toepassen als strategische workshop binnen je eigen instelling.
  • Haal meer uit je microcredentials! Door Rob van der Werff.
    Er zitten meer dan 1600 microcredentials uitgereikt, en zitten nu in de digitale backpacks van lerenden. Maar er zijn ook meer dan 500 microcredentials die de lerenden nooit bereikt hebben. Daarnaast is van de 1600 microcredentials die wel bij de lerenden terecht zijn gekomen, bijna de helft niet publiekelijk beschikbaar gesteld. Deze zijn voor de buitenwereld ook niet zichtbaar. Wat kan je doen om meer lerenden te bereiken en de microcredential meer zichtbaar te maken? Kunnen we wat leren van de meest succesvolle microcredentials? Hoe zet je het platform edubadges beter in en wat zijn best practices voor een succesvolle uitgifte?
  • Welke vraag stel je aan het werkveld? Door Shira van Lohuizen.
    Vraaggericht werken, het klinkt zo makkelijk. Maar in de praktijk kan het nog een hele uitdaging zijn om vragen op te halen uit het werkveld, waar je ook echt mee verder kunt. En het is heel verleidelijk om met aanbod in het achterhoofd naar bedrijven toe te gaan. Leer van Super Mario hoe het ook kan! Je gaat met een aantal handvatten voor het voeren van een goed – vraaggericht – gesprek met het werkveld naar huis.
  • Microcredentials en de kracht van de veranderopgave. Door Harald de Vries en Sofia Tsafaridis.
    In deze workshop ontdek je hoe je een krachtige veranderopgave rondom microcredentials kunt formuleren die de basis vormt voor een realistische en deelbare veranderaanpak. Leer van ervaringen en feedback van de workshopleiders en ga zelf aan de slag met je veranderopgave.
  • Lessons learned in 2024 – wat betekenen deze lessen voor 2025? Door Tanja Derksen, Thessa Vos en Bart Lamboo.
    In 2024 hebben de deelnemende hogescholen en universiteiten veel praktijkervaring opgedaan in het inzetten en toekennen van microcredentials. Deze lessons learned én best practices gaan we delen in deze interactieve sessie. Doordat ook mbo-scholen aan de slag gaan met microcredentials zal de uitwisseling en kennisdeling sectoroverstijgend zijn. Waar gaat jouw instelling juist wel of juist niet mee door in 2025? Welke kansen liggen er, ook als het gaat over kansen tot crosssectorale samenwerking? We brengen de deelnemers samen voor kennisdeling en uitwisseling waarbij we inzetten op dat alle deelnemende instellingen, samen met de arbeidsmarkt (werkgevers), tot een goed narratief kunnen komen.
  • Op weg naar de markt: ervaringen met microcredentials vanuit het WO en vooruitblik. Door Cora van Haaren Goof Claessen.
    Wil je ervaringsverhalen binnen het wo horen? In deze sessie besteden we aandacht aan ervaringen met microcredentials bij Radboud en TU Delft. Ook willen we ideeën ophalen over hoe we binnen het wo de doelgroep kunnen bereiken zodat het aanbod meer vraaggestuurd kan worden.
  • Praktisch in actie: De micredentials klinisch redeneren. Een praktijkvoorbeeld van Hogeschool Inholland. Door Mirjam van Meningen en Katrien Zuininga.
    In deze workshop vertellen we meer over het ontstaan van de microcredential vanuit de opleiding Verpleegkunde bij Hogeschool Inholland: onze overwegingen, de vormgeving, voorwaarden, organisatorisch proces en verantwoording. Na een presentatie gaan we in discussie over de meerwaarde van het aanbieden van een Microcredential en de keuzes die hierbij horen.

Voor wie
De bijeenkomst is voor projectleiders microcredentials in het mbo, hbo en wo, betrokken collega’s, directeuren en bestuurders. 

Meld je aan 
Ben je erbij 9 december? Meld je bij de projectleider microcredentials in je instelling. Ben je projectleider microcredentials? Dan heb je een agenda-invite ontvangen in je inbox. Bij vragen, neem contact op via microcredentials@npuls.nl.